Di-debatt: Så ska börsen förbättras
Fjärde AP-fonden har tillsammans med 14 andra förslagsställare skrivit följande debattartikel i Dagens Industri, fredagen den 24 maj 2013 om hur antalet börsnoteringar kan ökas.
För att öka antalet börsnoteringar har en namnkunnig grupp under ledning av Stockholmsbörsen tagit fram en rad förslag. Hela noteringsprocessen måste förenklas och bli snabbare. Det skriver bland andra Mia Brunell Livfors, Conni Jonsson, Harald Mix och Fredrik Lundberg.
Börsen är en unik infrastruktur för kapitalanskaffning, och därmed en central funktion i samhället som bidrar till ökad tillväxt och fler jobb. Därför har vi som undertecknat, under ledning av Stockholmsbörsen, fört en bred dialog med ett hundratal personer för att ta fram en väl förankrad problemanalys och en åtgärdslista med syftet att förbättra noteringsmarknaden. Annons:
Inledningsvis kan konstateras att några av problemen och åtgärderna är inom Nasdaq OMX, Stockholmsbörsens, ansvar och mandat. Det rör allmänhetens förtroende för börsen och dess interna regelverk.
Vi i gruppen har agerat diskussionspartner, men dessa frågor ligger utanför vårt ansvarsområde. Vi vill dock kort redogöra för de frågor som Nasdaq OMX skyndsamt avser att genomföra:
- Se över villkoren för kvartalsrapportering. För att bibehålla transparensen är utgångspunkten att kvartalsvis rapportering bör finnas kvar men att innehållskravet kan sänkas.
- Sänka taket för extra avgift för ordrar som inte leder till avslut för att stärka förtroendet för börsen hos småsparare.
- Inrätta ett rådgivande organ med representanter för små och medelstora bolag för att bättre tillvarata deras intressen.
- Utreda möjligheten till en snabbare, enklare och mer kostnadseffektiv noteringsprocess.
- Om möjligt, införa dagliga auktioner i mindre bolags aktier för att öka handeln och intresset för dessa aktier.
Andra åtgärder kräver ett fortsatt samarbete med kapitalmarknadens aktörer, myndigheter och lagstiftare.
Många noterade bolag upplever att regelbördan är ett problem. Flera av marknadens aktörer anser att skillnaden i värdering mellan onoterade och noterade bolag är ett viktigt skäl till den låga noteringsaktiviteten. Är det så, och i så fall hur kan vi jämna ut denna olikhet? Är skillnaden i möjlighet till grundlig analys före investeringsbesluten en avgörande faktor? Eller är det ett minskande antal analytiker och analyser? Om så är fallet, vad kan börsen och kapitalmarknaden göra?
Vi anser att det måste vara enkelt och smidigt för såväl riskkapitalägda som privat- och familjeägda bolag att gå mellan olika ägarformer. Vid vissa faser i ett bolags utveckling kan ett ägande utanför börsen vara att föredra. Därför måste vi diskutera med relevanta ansvariga om rutiner och processer för att förenkla övergången från och åter till börsen.
Svenska bolag kämpar för att få tillgång till kapital för att finansiera expansion. Nya kapitaltäckningsregler från EU kommer att göra det dyrare och svårare att få banklån. Vi tror att skattelättnader för investeringar i småföretag kan vara en väg framåt. Vi tror även att eget kapital behöver jämställas med lånat kapital ur skattesynpunkt. Vidare bör reglerna för fonders investeringar i små och medelstora företag ses över.
Tillväxtmarknaden First North har haft god aktivitet de senaste åren. Det har varit en språngbräda till börsen för små tillväxtbolag. Enklare krav har möjliggjort en listning, och därefter har bolaget kunnat växa och flytta över till huvudlistan. Sedan starten 2006 har 106 bolag listats på First North, och av dessa har nästan 30 bolag flyttat upp. Noteringsviljan finns, men det behövs ökad investeringsvilja för att verkligen få utväxling på detta.
Det finns ett stort samhällsvärde i att underlätta investeringar i småbolag. Framväxten av nya svenska små och medelstora företag är av grundläggande betydelse för vår framtida tillväxt och förmåga att skapa jobb.
Enligt vetenskapliga studier har snabbväxande unga företag stått för 10 procent av alla nya jobb som har skapats i USA trots att de endast representerar 1 procent av alla företag. En annan studie visar att 92 procent av alla nya jobb i amerikanska företag har skapats efter att bolaget börsnoterats.
Vi hyser en stark förhoppning att den givande diskussion som vi påbörjat ska fortsätta i en ny fas, där myndigheter och lagstiftare ingår, samt resultera i ytterligare ett antal förslag som förbättrar noteringsmarknaden. Slutmålet måste vara ett ekosystem för kapitalanskaffning där börsen, riskapitalbolag, institutionella ägare, investeringsfonder och privata ägare och familjer tillsammans ger bolagen bästa möjliga förutsättningar att finansiera tillväxt och skapa nya jobb.
Caroline af Ugglas, aktiechef/ägarstyrningsansvarig, Skandia
Jan Amethier, Head of Corporate Finance, Handelsbanken Capital Markets
Harald Mix, vd, Altor Equity Partners Marcus Storch, direktör
Hans Otterling, partner, Northzone
Conni Jonsson, managing partner, EQT
Fredrik Lundberg, vd, L E Lundbergföretagen
Mia Brunell Livfors, vd, Investment AB Kinnevik
Mats A. Andersson, vd, Fjärde AP-fonden
Anders Narvinger, direktör
John Abrahamson, chef, Corporate Finance, SEB
Göran Espelund, vd, Lannebo Fonder
Jens Henriksson, vd, Nasdaq OMX Stockholm
Hans-Ole Jochumsen, styrelseordförande, Nasdaq OMX Stockholm
Adam Kostyal, noteringsansvarig, Nasdaq OMX Stockholm